Hantverksbutiken VittingeGåvan

 Vi öppnade VittingeGåvan hösten 2007, och vi har sedan dess sett verksamheten växa och utvecklats på ett fantastiskt sätt. Huset, där vår butik finns inrymd, är ursprungligen byggt 1889 .Tanken var då att erbjuda en s.k. undantagsstuga. Men av olika anledningar så blev det inte så utan huset fick göra tjänst som en bryggstuga och sommarkök. T ex husets spis i köket
är ursprunglig och varsamt renoverad.

I husets första rum syns en tegelsten inmurad i den något omgjorda väggen. En sten som hittades av barnen när bryggstugan renoverades och som sedan sparades på detta sätt vid husets renovering 1976. På stenen står det ”Kattemansö Tegelbruk 18011” och det står då för Skattmansö tegelbruk 1811. 

Tanken med vår butik är att samla vår egen skaparglädje under ett tak. Vi gör det tillsammans med många otroligt duktiga hantverkare, de flesta av dem från bygden. Allt i en hemtrevlig atmosfär där vi kan erbjuda en mötesplats åt våra duktiga hantverkare och kunder.

Titta gärna in i butiken och se på en del av allt hantverk.

Det är också vår önskan att lyfta fram det historiska arvet i Vittinge och Morgongåva, som ju är vår hembygd.

Sedan tidigare har vi glädjen att fortsätta sälja filmen om Vittinge "Vid seklets mitt". Det är filmen som gjordes på 1950-talet. Filmen är överförd till DVD från originalfilmen. 

Vi har också återutgivit Inge Hwits bok Ett Bondeår. Inge Hwit är densamma som Paul Andersson bosatt i Mälby. Du kan läsa mer om boken om du går in under "Ett Bondeår".

Vi är stolta över vår "Kakbok" med favoritrecept från14 kvinnor i bygden. Boken har inbringat 10.900 kronor till Barncancerföreningen i Uppsala.

Vi har också under 2013 givit ut en bok och den heter "Matbröd och små rätter". Det är samma 14 personer som är med i år också men det har även tillkommit ytterligare en. Den kostar också 120 kr och även i år går HELA överskottet efter tryckeriets kostnad till Barncancerföreningen i Uppsala. Vi hoppas att ni vill stödja föreningen och samtidigt få en mycket trevlig bok. Ni kan även beställa den och vi skickar den med Posten.


I våras hade vi också möjligheten att kunna erbjuda den helt nya boken om Björn Kumlin och
hans företag Kumlins måleri. Boken heter Målaremästaren som erövrade Sverige”.Ett givande projekt: Björn skänker böckerna och vi säljer dem utan ersättning. Priset är 100 kr för boken. Allt går till att stödja Vittinge Byalags goda arbete. 

Emil Perstad, tidigare kyrkoherde i Vittinge, skrev under flera år kåserier i Sala Allehanda under titeln ”Titt i Backspegeln” Dessa artiklar kopierades och det gjordes en bok som fick heta detsamma som artiklarna. Den här boken blev väldigt uppskattad och Perstad fick förfrågan om att ge ut ytterligare en bok. Så blev det också och den kallades då för del 2. Nu tyckte vi, Berit Johansson och Ingegerd Paulsson, att vi skulle ge ut den på nytt, eftersom den inte gick att köpa längre. Vi har skrivit 135 sidor på dator, redigerat och lagt in bilder.

Det finns även nu två böcker, men skillnaden är den att nu finns allt som gäller Enåker och Västerlövsta i en bok och allt från Vittinge och Morgongåva i en bok. Priset för Enåkersboken är
95 kr och för Vittinge-Morgongåva boken 150 kr. Vittinge-Morgongåva boken är nu tyvärr slut men Enåker-Västerlövsta finns fortfarande kvar.

Vi vill rikta ett varmt tack till våra hantverkare som tillsammans med våra egna produkter bidragit till att göra VittingeGåvan till den trivsamma mötesplats den är idag. 

Varmt välkomna till oss och se vad som finns. Ta gärna en kopp kaffe med hembakat bröd.

 

 

 

                                                                    

 

Huset där vi har VittingeGåvans försäljning.

vi tar kort